SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 AUTOLYSE
Alles = Niet Waar — (27-10-2015)

Ik schreef het volgende op Facebook:

Alles = Perceptie
Perceptie = Subjectief
Subjectief = Niet waar
Alles = Niet waar

Ik begrijp dat er mensen zijn die moeite hebben met zo'n simpele opsomming, omdat het leven heel erg ingewikkeld lijkt en dus vinden dat een beschrijving, of een omschrijving, of een verklaring, vanzelfsprekend ook ingewikkeld moet zijn. Ik zelf zou niet weten waarom dat zo zou moeten zijn. Nog meer versimpeld komt het hier op neer:

Alles = Perceptie = Subjectief = Niet waar.

Laat ik dit eens verklaren.


Punt 1: Alles = Perceptie.

Wat 'Alles' is, lijkt me duidelijk en 'Perceptie' is, en ik volg hierin altijd De Dikke Van Dale: 'Waarneming'. 'Waarneming' is het gevolg van 'waarnemen' en dat is 'met de zintuigen gewaarworden'. Nu weten we dat zintuigen zelf niets gewaarworden, maar dat zij gecodeerde informatie (licht, trilling, etc.) verzenden naar het brein, alwaar deze informatie gedecodeerd wordt tot beeld, geluid, etc.

Hiermee belanden we automatisch bij…


Punt 2: Perceptie = Subjectief.

Het brein kan gecodeerde informatie alleen decoderen met de kennis en informatie die het al bezit; het brein kan niets nieuws verzinnen. Het kan zichzelf alleen iets nieuws aanleren door informatie van buitenaf, maar alleen als er al een raakpunt — dus: vergelijkbare informatie — aanwezig is.

Je kunt alleen iets gewaarworden als je brein bekend is met de materie zelf of met iets waarmee het vergelijkbaar is. Alles wat je gewaarwordt (waarneemt), wordt altijd gekleurd door de kennis die jouw brein bezit of het gebrek daaraan. Alle perceptie is dus altijd subjectief.


Punt 3: Subjectief = Niet waar.

Om dit vast te stellen, hoeven we alleen te kijken naar de beschrijving van 'waarheid' of 'dat wat waar is', en die is vrij simpel:

Iets kan alleen waar zijn als het voor alles en iedereen hetzelfde waar is en altijd en overal onveranderlijk dezelfde waarheid is.

Waarheid, of 'dat wat waar is' moet dus altijd objectief zijn en als het niet objectief is, dan is het niet waar. Het is dan op zijn best een geloof, een aanname of  een overtuiging, maar dat heb ik al vaak genoeg uitgelegd.


Conclusie: Alles = Niet waar.

Die conclusie is onvermijdelijk:
Als 'Alles = Perceptie' waar is;
en 'Perceptie' altijd 'Subjectief' is;
en 'Subjectief' altijd 'Niet waar' is;
Dan is 'Alles = Niet waar' waar.
Zie daar een paradox die geen paradox is.