SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?
 AUTOLYSE
Spirituele Paden En Methodes — (29-07-2017)

Uit persoonlijke ervaring durf ik te zeggen dat alle spirituele paden en methodes niet automatisch leiden naar verlichting of ontwaken. Zen niet, Boeddhisme niet, The Work niet, Advaita niet, Mindfulness niet en ook Een Cursus in Wonderen niet. Ik vermoed dat ik hiermee tegen wat gevoelige schenen zal trappen, maar dat is dan maar zo.

Het enige wat een spiritueel pad of een spirituele methode kan veroorzaken is — als het tegenzit — de illusie (dus niet echt zo) dat ‘alles opeens toch echt wel beter is’; of — hopelijk! — de realisatie dat ze niet werken zodat de laatste strohalm — want dat is wat een spirituele zoektocht is — komt te vervallen en de duik in het ‘zwarte gat van het niets’ kan aanvangen.
Noot: Dit is overigens het enige waarbij Spirituele Autolyse kan helpen: het verwijderen van alle laatste strohalmen. Dat is ook wat dit schrijven voor mij betekent. Blijkbaar moet ik blijven opschrijven wat er zich in mijn hoofd/hersens afspeelt en daarvoor is deze blog bedoelt… mijn persoonlijke openbare Autolyse. Maar het is niet de Autolyse dat het ontwaken uit de Droomstaat veroorzaakt, het is de vernietiging van elke houvast en zekerheid en afhankelijkheid.
We zijn ooit op zoek gegaan omdat de wereld die we dachten te begrijpen niet meer klopte, en een spiritueel pad of een spirituele methode is het laatste waarvan we geloven dat het ons naar de waarheid zal leiden. Blijkbaar nemen we aan dat er iets waar kan zijn, of willen we heel graag geloven dat er iets waar moet zijn, in deze Droomstaat. Als het de Droomstaat zelf niet is, dan moet het wel het pad en de methode zijn die ons uit die Droomstaat leidt.

Maar nee, het pad en de methode bevindt zich in de Droomstaat en alles in de Droomstaat is droom… en dus illusie… en dus niet waar… en dus geen waarheid!

Veel Cursisten in Wonderen geloven graag, of willen graag geloven, dat Een Cursus in Wonderen een uitzondering is op de regel dat alles niet waar is in de Droomstaat, omdat het gedicteerd is door ‘Jezus’, de zoon van God… en dat plaatsen we al snel buiten de Droomstaat. God, Jezus en de Heilige geest hebben een aura van spiritualiteit en het bovenmenselijke, dus we zullen makkelijk geloven dat zij geen onderdeel zijn van de Droomstaat; zij moeten ons wel te hulp zijn gekomen vanuit het goddelijke om ons te redden.

Helaas zijn ook God, Jezus en de Heilige Geest verzinsels in de Droomstaat en in alle eerlijkheid nog minder waar dan jij en ik en de Droomstaat zelf. God, Jezus en de Heilige Geest zijn daadwerkelijk ooit, eeuwen geleden, door gewone mensen verzonnen als methode van onderdrukking en manipulatie; in de vorm van de Bijbel — geschreven door iets van 40 verschillende schrijvers en geen van hen was God — en het Nieuwe Testament — geschreven door Flavius Josephus (echte naam Yosef ben Matityahu, 37-100 AD) in opdracht van de familie Flavius/Piso.

Sinterklaas heeft meer bestaansrecht dan God en Jezus, aangezien er aantoonbaar bewijs is dat Sint Nicolaas schijnbaar heeft bestaan zoals wij schijnbaar bestaan. God, Jezus en de Heilige Geest hebben nooit schijnbaar bestaan zoals jij en ik schijnbaar bestaan, dus hoe kan een ‘Jezus’, die nooit meer is geweest dan een menselijk verzinsel, een boek dicteren? Dat zou net zoiets zijn als De Paashaas die een boek dicteert, daar zou niemand instinken.

Ik zeg niet dat spirituele paden of methodes fout zijn en ik zeg niet dat je ze niet moet volgen of gebruiken. Ik zeg ook niet dat er niets in Een Cursus in Wonderen staat dat tijdelijk behulpzaam kan zijn. Ik zeg wel dat, als je blind gelooft dat het spirituele pad of de methode die je volgt een absolute waarheid is die je naar bevrijding zal leiden, en er nooit eens het vermoeden bij je opkomt dat het misschien niet is wat je gelooft dat het is, je nog steeds gevangen zit in de Droomstaat zonder enige kans op een weg er uit. Het is gezond om op een gegeven moment letterlijk alles in twijfel te trekken.

Wanneer je nooit je eigen zoektocht in twijfel trekt en maar blijft geloven dat het waar en goed is wat je gelooft, dan heeft Ego je zoektocht gekaapt. Het kan Ego niet schelen wat je gelooft, als je maar iets gelooft. Je mag  geloven dat je dankzij een spiritueel pad, een spirituele methode of voor mijn bloody friggin’ part een spirituele goeroe bent ontwaakt en nu verlicht bent, want, omdat dit niet waar is, kan het Ego niets schelen als je het gelooft.

Letterlijk alles wat je in de Droomstaat ervaart of gebruikt is niet waar. De spirituele methodes en paden zijn vergelijkbaar met een splinter die je gebruikt om een andere splinter te verwijderen; wanneer dat gelukt is, gooi je ze allebei weg. Als je echt wilt ontwaken uit de Droomstaat, dan moet je op een gegeven moment bereid zijn je goeroe, jouw pad en alle methodes te verlaten, stuk te slaan en te verbranden.

Als je wilt ontwaken uit de Droomstaat dan moet je letterlijk overal afscheid van nemen en niets meer als waar of waarheid accepteren. Zolang je nog ergens aan gehecht bent, zolang je nog gelooft dat er iets is dat je kan helpen of bedreigen, zit je vast in de gevangenis van het Ego-denken; zelfs als je gelooft dat dit niet zo is. Een slaaf is het makkelijkst te controleren en te onderdrukken als je hem doet geloven dat hij een vrij mens is.