SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 AUTOLYSE
Wakker Worden & De ‘IK’ Vergissing — (20-08-2017)

(Spirituele) Autolyse is een manier om alles wat jij als werkelijkheid ziet en ervaart nader te bekijken zodat jij het uiteindelijk kunt doorzien als zijnde ‘niet waar’. Het is een methode om stap voor stap alle blokkades te verwijderen die je weerhouden om op zoek te gaan naar het antwoord op de belangrijkste vraag: “Wat ben ik?”

Maar, aangezien je al bent wat je bent, ben je niet in staat bent om dat te onderzoeken. Je kunt niet naar jezelf kijken of vaststellen wat je bent, omdat je dat alleen maar kunt zijn. Dus wat je doet is onderzoeken en vaststellen wat je niet bent tot die belangrijke vraag niet meer om een antwoord vraagt.

Et voilà, je bent wakker.

Nou ja, jij niet, maar er is wakker zijn. En in dat wakker zijn is er denken, zien, voelen, ruiken, proeven en horen — kortom: zijn. Met andere woorden: alles gaat gewoon door zoals het altijd ging, het enige verschil is dat jij, als 1ste persoon enkelvoud, je er niet meer mee identificeert. Correctie, aangezien er geen 1ste persoon enkelvoud is (en nooit is geweest), ontstaat er geen identificatie meer met dat wat schijnbaar simpelweg plaatsvindt.

Om wakker te worden, wat op een romantische en commercieel verkoopbare manier “verlichting” wordt genoemd, heb je geen ingewikkelde methodes nodig. Je hoeft niet naar dure retraites en het hoeft geen jaren te duren. Je hoeft alleen maar heel erg serieus te gaan onderzoeken wat jij bent, door vast te stellen wat je niet bent. Maar voordat je de ruimte hebt om dat te gaan doen, dien je alle blokkades, alle geloven, alle aannames, alle trauma’s, alle bullshit, tegen het licht te houden en te verwijderen; waarvoor (Spirituele) Autolyse — schijf het op en kijk er serieus en eerlijk naar — een goede methode is.

Wanneer je dat gedaan hebt en je hebt alle persoonlijke bullshit verwijderd, geven twee oude knarren goede methodes aan:
Sri Nisargadatta Maharaj (1897-1981):
Nisargadatta stelde voor om je te concentreren op het “I Am” (Ik Ben) gevoel. Hiermee bedoelt hij de absolute kern van WAT jij bent. Niet WIE je bent, niet WIE of WAT jij DENKT te zijn, maar WAT jij bent. Dit kun je overal doen, bij alles wat je doet, en als je het serieus aanpakt kun je, net als Nisargadatta, binnen drie jaar wakker zijn.

Sri Ramana Maharshi (1879-1950):
Ramana stelde voor om je te concentreren op de “Wie ben ik?” vraag, met de toevoeging dat je dit dient te gebruiken om op zoek te gaan naar jouw Ego. Wanneer je dat heel erg serieus doet en voortdurend, bij alles wat je doet, probeert dat Ego te lokaliseren, dan kun je niet anders dan er achter komen dat er geen Ego te vinden is. Zonder Ego geen identificatie met de ‘ik’, zonder identificatie met de ‘ik’ ben je wakker.
Beide methodes kosten geen geld en, als je het heel serieus doet, kun je binnen een relatieve korte tijdspanne wakker worden.

Een reden waarom weinig mensen dit doen, is omdat er de angst bestaat dat de persoon die zij denken te zijn zal verdwijnen wanneer het Ego wordt doorzien of wanneer er geen identificatie meer zal zijn met de 1ste persoon enkelvoud (‘ik’). Maar die angst is ongegrond, aangezien jij nooit de persoon bent geweest die je denkt te zijn, en wat niet is kan niet verdwijnen.

Die angst is gebaseerd op de misvatting dat er nu een ‘ik’ is die alles hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft, terwijl dat niet zo is. Na ontwaken heb je niet zoiets als een ‘ik’ verwijderd waar deze er eerst wel was, want die ‘ik’ heeft nooit werkelijk bestaan. Het enige wat er gebeurt na ontwaken is dat de foute aanname dat er een ‘ik’ was is verwijderd. Met andere woorden: de vergissing is gecorrigeerd en de werkelijke situatie is hersteld.

De situatie zoals die plaatsvind in de illusie, in de Droomstaat, is als volgt:
Alles wat er gebeurt, alles wat schijnbaar plaatsvindt, gebeurt vanzelf en wordt niet gedaan door een afgescheiden entiteit (een ‘ik’). Er IS denken, er IS voelen, er IS horen, er IS zien… et cetera.

Vervolgens — en waarom dat is weet ik niet — wordt er vanuit het denken een ‘ik’ (1ste persoon enkelvoud) verzonnen die, nadat er is gedacht, gevoelt, gehoord, gezien, et cetera, vóór de actie wordt geplaatst en elke actie claimt als zijnde van hem of haar en gedaan door hem of haar.

Dit heeft als gevolg dat er opeens schijnbaar een ‘ik’ is die denkt, voelt, hoort, ziet, et cetera, waar die ik er in werkelijkheid nooit was. Die ‘ik’, dat wat jij denkt te zijn, dat personage waarmee jij je identificeert, wordt pas achteraf verzonnen en heeft nooit, en zal nooit, werkelijk bestaan en heeft nooit, en zal nooit, iets doen.
De angst om jezelf na het ontwaken kwijt te raken is gebaseerd op de foute aanname, het foute geloof, dat jij er voor het ontwaken wel bent geweest. Die ‘ik’ die we denken te zijn, die claimt alles te doen en alles te ervaren, heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan. Die ‘ik’ is een misvatting, een verzonnen verhaal, dus door te ontwaken verwijder je niet een Ego of een Zelf of een IK, je verwijdert alleen maar de vergissing waardoor je dacht dat er een Ego, Zelf of een IK bestond.

Je verwijdert een foute aanname, en ik kan geen reden verzinnen waarom je een foute aanname zou willen behouden. Het kost niets en neemt niet veel tijd om de vergissing te corrigeren. Na de correctie gebeuren er alleen nog maar dingen en is er zien, horen, voelen, ruiken en proeven, zonder dat dit als ‘persoonlijk’ wordt ervaren of ‘jij’ je er mee identificeert. Net zoals dat altijd is geweest, alleen dacht je ten onrechte dat jij er werkelijk iets mee te maken had, maar dat is dus die ‘ik’ vergissing.