SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 AUTOLYSE
Verlichting Voor Of Van Jezelf — (20-11-2017)

Wanneer we beginnen aan een spirituele zoektocht, dan betekent dit in de meeste gevallen dat er een zoektocht bestaat naar spirituele verlichting. In vrijwel alle gevallen komt dit neer op het willen vinden, bereiken of verkrijgen van spirituele verlichting voor jezelf. Jij, als hetgeen je schijnbaar gelooft te zijn, wil verlichting voor diezelfde jij die je schijnbaar gelooft te zijn.

Het hangt een beetje van af hoe serieus of hoe oppervlakkig je die zoektocht onderneemt welke vorm het zal aannemen. Als je de zoektocht aangaat als de persoon in dat lichaam, dan zoek je verlichting voor dat lichaam, als je hebt ingezien dat je niet dat lichaam bent maar nog wel een ‘zelf’ (in wat voor vorm dan ook), dan zoek je verlichting voor die ‘zelf’.

In beide gevallen is het een zoektocht zonder einde en zonder succes. Pas wanneer je inziet en jij je realiseert dat jij niet dat lichaam bent en dat er niet werkelijk een ‘zelf’ bestaat, kan er iets ontstaan dat we ‘verlichting’ zouden kunnen noemen… maar niet voor dat schijnbare lichaam of voor die ‘zelf’ in welke vorm dan ook, maar van het geloof een lichaam of een ‘zelf’ te zijn.

Het enige probleem dat wij als schijnbare mens hebben, komt voort uit onze identificatie met dat lichaam en die geest die wij ‘ik’ noemen en verlichting is niets anders dan de bevrijding van die identificatie met dat lichaam en die geest, die ‘ik’. Maar aangezien daarmee ook die ‘ik’ als werkelijk bestaand personage wegvalt, is er niet meer iemand (een ‘ik’) die verlicht kan zijn. Verlichting heft het verlicht zijn op en dat gebeurt precies op hetzelfde moment waarop verlichting schijnbaar bereikt is, waardoor er wederom niets is gebeurt.

Samenvattend, zolang je verlichting zoekt voor jezelf, in welke vorm jij jezelf dan ook ziet, gaat dat je geen enkel resultaat opleveren. Alleen verlichting van jezelf, van dat wat je gelooft te zijn, van de identificatie met jezelf en je lichaam als zijnde een losstaande werkelijke entiteit, kan ervaren worden… maar niet door jou, dus dat kun je en zul je dan niet meer ‘verlichting’ noemen.