SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 IN DE ZANDBAK
De Rollen in De Zandbak — 270218

Frits in ArtisZoals ik al schreef, zijn de dinsdag en de donderdag de dagen dat ik bij ARTIS ‘werk’. Het zijn de dagen waarop ik meespeel in de zandbak. Ik speel eerst Collega-Frits bij de briefing en vervolgens Publiekbegeleider-Frits terwijl ik aan het ‘werk’ ben; soms speel ik beiden als ik samen met een collega op de ‘werkplek’ sta. Af en toe als ik, zoals vandaag, de helft van de dienst buiten sta en de andere helft binnen, dan vindt dat meestal plaats aan de achterkant, het uiterste einde van de dierentuin en loop ik in ARTIS kleding door het park; dan speel ik de Ik-werk-Bij-Artis-Frits.

Alle drie de rollen speel ik heel erg serieus alsof het echt waar is, maar geen van die rollen neem ik serieus, omdat ik weet dat het niet waar is. Iedereen speelt verschillende rollen, de hele dag door, maar de meeste mensen nemen die rollen heel serieus en geloven werkelijk dat ze die rollen zijn en geloven werkelijk dat gebeurtenissen hen overkomt, in plaats van het personage dat ze spelen.

Dan wordt spelen in de zandbak heel erg serieus en belangrijk. Dan lijkt het alsof het er echt toe doet hoe het afloopt; maar dat is niet zo, ongeacht of je er wel in gelooft of niet. Het blijft spelen, het blijven rollen die je tijdelijk aanneemt, en als je vergeet dat het niet echt is en er werkelijk in gelooft, dan ben je zoiets als een acteur die vergeten is dat hij acteert en werkelijk gelooft dat hij de rol is die hij in de opvoering speelt, en dat het toneel — of in ons geval: de zandbak — echt waar is en hetgeen hij speelt werkelijk gebeurt.

Iedereen speelt verschillende rollen in de zandbak, niemand uitgezonderd, maar je kunt het geloven en serieus nemen of je realiseren dat het niet echt waar is — in het laatste geval kun jij je rol precies zo spelen als jouzelf leuk lijkt. Het ene is niet beter of slechter dan het andere, maar weten dat het een rol is in een opvoering maakt het wel makkelijker en lichter.