SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 IN DE ZANDBAK
Ziek Zijn — (290318)

Ziektes komen in vele soorten en maten voor. Een simpele kou, griep, chronische ziektes, dodelijke ziektes tot geestelijke ziektes. Als levend wezen kom je er niet onderuit om soms, vaak, geregeld of constant ziek te zijn, het is een inherent onderdeel van het lichaam in een omgeving.

Het is in eerste instantie natuurlijk semantisch om te gaan neuzelen over de vraag of iemand werkelijk ziek is of dat er een ziekte is, maar objectief bekeken — voor zover dat mogelijk is — is er ziekte dat het lichaam beïnvloed en is iemand niet letterlijk die ziekte, of anders gezegd, de persoon zelf is niet ziek, maar het lichaam heeft een ziekte.

Maar, zoals gezegd, dat is semantisch geneuzel waar iemand die zich ziek voelt absoluut niet op zit te wachten. In het dagelijkse taalgebruik zeggen we simpelweg: ik ben ziek. Zeker wanneer er, zoals normaal lijkt te zijn, er een sterke identificatie is met het lichaam en alle labels die eraan hangen. De meeste mensen zijn er van overtuigd dat ze hier werkelijk zijn en dat ze dat lichaam zijn met dat unieke karakter en dan is het logisch dat, als het lichaam een ziekte heeft, de persoon die gelooft dat lichaam te zijn gelooft dat hij ziek is.

Wanneer je daarentegen je realiseert dat je niet dat lichaam bent, met dat karakter, maar dat jij hetgeen bent dat vooraf gaat aan dat lichaam en dat karakter, dan is er niet automatisch het idee dat, als het lichaam een ziekte heeft, jijzelf ook werkelijk ziek bent. De ziekte is dan iets dat er schijnbaar is en die ziekte wordt geobserveerd terwijl het tegelijkertijd middels het lichaam schijnbaar werkelijk wordt ervaren.

Betekent dit dat de ziekte dan minder erg is of minder pijnlijk of minder verwoestend? Nee, absoluut niet. Het enige wat het betekent is dat de ziekte niet als persoonlijk wordt ervaren. Het is dan niet iets dat jou overkomt, maar iets dat schijnbaar plaatsvindt en wat jij, middels dat lichaam, ervaart. De ziekte is een ervaring, zoals het winnen van de loterij een ervaring is, en het is het denken dat er een label “gewenst” of “ongewenst”, “leuk” of “niet leuk”, “gelukkig” of “ongelukkig” aanhangt.

Niettemin, wanneer je gaat roepen dat je niet ziek bent, maar dat er een ziekte is die je ervaart, dan kijken mensen je gek aan en dat staat het functioneren in de zandbak in de weg. Het is van belang, althans, dat is mijn ervaring, dat je bewust uitkiest wanneer je wel of niet spreekt vanuit dat wat je werkelijk bent — en, voor de goede orde, dat is wat alles en iedereen is — of wanneer je gebruik maakt van het dagelijkse taalgebruik in de zandbak — de taal die mensen gebruiken die zich nog identificeren met hun lichaam en karakter.

Dus bij deze: ik ben ziek. Ik heb een kou die drie dagen geleden begon met een keelpijn en is geëvolueerd naar gesnotter en gesnuit met een beetje zwaar hoofd. In de zandbak ben ik ziek, maar voor mijzelf is het een ervaring die — hopelijk — snel voorbij gaat. Het is niet goed of fout, het is wat is op dit moment. Wat ik er van vind, of ik wel of niet klaag, zorgt er niet voor of het langer of korter gaat duren, dus ik zit het uit en observeer en ervaar wat het met het lichaam doet.

Ik voel me niet zielig en vraag niet om medelijden. Ik doe wat ik kan doen om het lichaam weer op krachten te krijgen. Ik zorg dat het eten en drinken krijgt, wat extra vitaminen en rust. Niet omdat ik geloof dat lichaam te zijn, maar omdat een gezond lichaam beter functioneert in de zandbak en dat is waar ik schijnbaar — althans in het denken — ben.

Uiteindelijk maakt het niet uit of we ziek zijn of niet, zelfs niet of we dood gaan of niet, omdat dit uiteindelijk geen enkel effect heeft op wat we werkelijk zijn, maar zolang we ons schijnbaar bevinden in deze zandbak, is het fijner om gezond en levend te zijn en leuker om zoveel mogelijk mee te doen… zolang het niet al te infantiel is wat er gaande is.