START WELKOM INHOUD NIEUWS WEBSITES CONTACT DONEREN

TEKSTEN:
ARCHIEF INDEX

BLOGS:
SNIPS' AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS

CURSUS:
AUTOLYSE
MEDIA: STREETLIFE PICS
STREETLIFE VIDS
E-BOEKEN
AUTOLYSE VIDS
MUZIEK

NIEUWS ARCHIEF
FACEBOOK

VERVERSEN
 IN DE ZANDBAK
Leven in Het Nu — (270418)

John Lennon heeft ooit gezegd of gezongen “Life is what happens to you, while you’re busy making other plans.” (Het leven is wat je overkomt, terwijl je druk bezig bent andere plannen te maken). Dit wordt vaak gebruikt door zweverige new agers en neo-hippies om aan te geven dat het beter is om te “leven in het nu” in plaats van bezig te zijn met het maken van plannen voor de toekomst.

Wat John Lennon heeft gezegd is gedeeltelijk correct, alleen is het niet zo dat het leven ons overkomt. Het leven is dat wat schijnbaar gebeurt en wij zijn precies en alleen maar dat — te weten: dat leven dat schijnbaar gebeurt. Bovendien zou ik het tweede gedeelte vervangen met “while you’re busy with what’s not happening”, dus eigenlijk is zijn opmerking helemaal niet correct.

Het volgende is wat, in mijn bescheiden mening, overblijft:

“Life is what’s happening
while you’re busy with
what’s not happening”


(Het leven is wat gebeurt terwijl je bezig bent met wat niet gebeurt)

Dit is wat je voornamelijk aan het doen bent wanneer je meegaat met elke gedachte die in je hoofd voorbijkomt, aangezien alle gedachten puur en alleen gericht zijn en zich bezig houden met dat wat geweest is en dat wat misschien gaat komen. Met andere woorden, elke gedachte is of gericht op het verleden of gericht op de toekomst, maar nooit gericht op wat er nu op dit moment aan het gebeuren is.

Daar komt nog eens bij dat ons brein, onze GPS, onze boordcomputer, alleen kan verwerken wat het al kent en alles relateert aan de kennis en de inzichten die het al bezit. Dit betekent dat elke gedachte over de toekomst wordt gerelateerd aan ervaringen uit het verleden, aangezien het verleden het enige is dat ons brein kent en dus het enige is waarmee het kan werken. Dit houdt in dat elke gedachte over de toekomst een herbeleving en een herberekening van een resultaat uit het verleden moet zijn.

Kort gezegd leef je wanneer je blind vertrouwt op je brein — je GPS, je boordcomupter — altijd en alleen maar in het verleden. Zelfs wanneer je gelooft te leven in het nu is de ervaring altijd gerelateerd aan een ervaring uit het verleden, aangezien dat het enige is wat je brein kent, herkent en weet. Wanneer je werkelijk alleen maar in “het nu” zou leven, zou je letterlijk niet weten wat je overkomt.

Dus hoe leef je dan in “het nu”? Het lullige antwoord is dat jij dat niet kunt doen, maar een beter te accepteren antwoord is dat je moet gaan kijken naar wat je niet bent. De lijdraad hierbij is dat jij niet bent wat je kunt zien, voelen, proeven, ruiken, horen en ervaren. Wanneer je inziet dat je niet dat lichaam bent, niet dat brein, niet de gedachtes en niet de gevoelens en emoties, dan neem je het denken over dat verleden en die toekomst niet meer zo serieus en blijft alleen “dat wat gebeurt” over.

De enige plek waar “dat wat gebeurt” kan gebeuren is hier, nu, op dit moment, daar waar jij bent. Elke conclusie over wat dat is, hoe het er uitziet, wat dat betekent en waartoe dat zal leiden, is alweer “dat wat niet gebeurt” — met andere woorden, wanneer jij denkt en gelooft dat jij je realiseert wat het is, is het niet wat gebeurt; en als het niet is wat gebeurt is het dus out of your fucking hands!