SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 IN DE ZANDBAK
Donkere Nacht: Theorie — (211018)

Binnen de spirituele wereld wordt er wel gesproken over “De donkere nacht van de Ziel” als een noodzakelijke loutering op weg naar een soort van absoluut spiritueel bewustzijn — maar dit kan ook alleen maar mijn interpretatie zijn van wat ik denk dat andere mensen — die veel spiritueler zijn dan ik — er over zeggen.  Dus ik heb het opgezocht op Wikipedia, want als er iets echt betrouwbaar is, dan is het wel Wikipedia (sarcasme!):
“Donkere nacht van de ziel is een metafoor die de spirituele ervaring beschrijft van iemand die een fase in zijn leven doormaakt waarin hij zich door iedereen verlaten voelt, zonder hoop op een betere toekomst. Deze aan depressie verwante gevoelens ervaart de persoon als een crisis van geestelijke identiteit.” (wiki)
Juan de Yepes (a.k.a. Johannes van het Kruis; 1542 – 1591; een Spaans heilige, mysticus, dichter en kerkleraar) beschreef in een gedicht…
“… de reis van de ziel vanuit zijn lichamelijke thuis naar een vereniging met God. Deze reis is bijzonder zwaar want het betekent een onthechting van de wereld om zich ‘met het licht van de schepper te kunnen verenigen’.” (wiki)
Carl Gustav Jung ( (1875 – 1961; Zwitserse psychiater en psycholoog) zag parallellen met…
“… een van de fases van het ‘grote Werk’ die de alchemisten beschreven: het nigredo, waarbij de materie eerst gezuiverd moet worden door te vergaan. [..] Metaforisch ‘gelezen’ betekent dit volgens Jung dat de alchemist trachtte zichzelf te transformeren tot een zuivere ziel. Dat gaf ook een zin aan alle beproevingen die de alchemist moest ondergaan.” (wiki)
De conclusie van de auteur van dit Wikipedia artikel is:
“In zijn algemeenheid betekent deze metafoor dat iemands spirituele groei onvermijdelijk gepaard gaat met lijden: no pain, no gain, maar dan met betrekking tot de geest. Een mens die dergelijke existentiële ervaringen heeft ondergaan komt er gezuiverd uit, als een ander mens.” (wiki)
Ik ben deze exacte Wiki-tekst op verschillende spirituele websites tegengekomen zonder enige referentie aan Wikipedia, waardoor het lijkt alsof het door de schrijver van de website is verzonnen, waardoor het al snel een echtheidswaarde krijgt die het wellicht niet verdient. Dit is niet bedoeld als oordeel, maar ik vond het wel grappig en frappant.

Een aantal punten wil ik aanhalen voor ik er wellicht wel of niet dieper op in ga (wanneer ik begin met schrijven weet ik eigenlijk nooit waar ik precies naartoe zal werken). De omschrijving “de donkere nacht van de ziel” lijkt aan te geven dat het een overzichtelijk periode is waarin dit plaatsvindt — namelijk: één nacht, en niet zomaar één nacht, maar letterlijk de nacht.

Mijn persoonlijke ervaring is dat hetgeen “de donkere nacht van de ziel” wordt genoemd, zelden één nacht duurt. In theorie zou het wel kunnen, maar alleen wanneer er geen enkel verzet tegen de overgang zou bestaan… en dit komt vrijwel niet voor. Ik denk dat het veiliger en beter is om uit te gaan van een jaar tot vijf jaar met daarna een periode van gewenning van zo’n vijf tot tien jaar. In totaal hebben we het in het ergste geval over een tijdsbestek van 10 tot 15 jaar en dan lijkt het meer op een depressie dan op een mooie spirituele ervaring.

Bovendien begrijp je dan ook meteen waarom de meeste professionele spirituele leraren je niet bij het ‘intake gesprek’ zullen vertellen dat jij je minimaal de komende tien jaar absoluut klote zal gaan voelen en er uiteindelijk helemaal niets voor terugkrijgt. Dit is natuurlijk heel erg begrijpelijk, omdat niemand vrijwillig en na betaling van honderden euro’s aan zoiets zal beginnen en de professionele spirituele leraren dan geen inkomen zouden hebben, waarna zij het slachtoffer van een “financiële donkere nacht van de portemonnee” zouden worden.

Een ander punt is een punt waar ik in een volgende blog op terug moet komen; ik hou zelf namelijk niet van hele lange lappen tekst en dit begint al een flinke lap tekst te worden. Dus ik ga het bovenstaande als “Donkere Nacht: Theorie” publiceren en dan ga ik later “Donkere Nacht: Realiteit” schrijven.