START WELKOM INHOUD NIEUWS WEBSITES CONTACT DONEREN

TEKSTEN:
ARCHIEF INDEX

BLOGS:
SNIPS' AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS

CURSUS:
AUTOLYSE
MEDIA: STREETLIFE PICS
STREETLIFE VIDS
E-BOEKEN
AUTOLYSE VIDS
MUZIEK

NIEUWS ARCHIEF
FACEBOOK

VERVERSEN
 IN DE ZANDBAK
Goede Morgen — (160619)

Ik werd vanochtend wakker met het idee ‘fuck, het is zondag… ik heb helemaal geen zin.’ Ik ben geen liefhebber van zondagen, daar heb ik al last van sinds mijn jeugd. Maar, waar ik anders vaak wegzink in een groeiend kut humeur, kwam er deze keer meteen de gedachte achteraan dat het natuurlijk niet echt ‘zondag’ is en dat of ik er nou wel of geen zin in heb niets verandert aan die schijnbare ‘zondag’ of wat er wel of niet gebeurt.

‘Zondag’ is een naam die we hebben gegeven aan zomaar een dag, zodat we deze kunnen onderscheiden van de andere dagen. Hierdoor kunnen we makkelijker zien wanneer er zeven dagen voorbij zijn en makkelijk verder rekenen naar een maand en een jaar, et cetera. Het is een manier om met elkaar te communiceren, net als ‘tijd’ en ‘plaats’ dat is. Hierdoor kunnen we bij voorbeeld met elkaar afspreken dat we elkaar op ‘zondag’ om ‘half twee’ op ‘de Dam’ in ‘Amsterdam’ zullen ontmoeten.

Daarnaast, zoals ik al zei, verandert of ik wel of geen zin heb niets aan de dag zelf of wat er gaat gebeuren. Om te beginnen is de zondag geen zondag maar gewoon een dag—en in feite is het niet eens een dag, omdat we het alleen maar een ‘dag’ hebben genoemd in vergelijking met de ‘nacht’, om het verschil tussen zonlicht en geen zonlicht te kunnen communiceren—en ten tweede ben ik niet dit lichaam-geest-systeem dat ik ‘ik’ noem.

Dit lichaam-geest-systeem is alleen maar een middel, een gereedschap, dat gebruikt wordt om alles wat er gebeurt te kunnen faciliteren; net zoals een hamer het spijkeren faciliteert. Al het zien, horen, ruiken, proeven en voelen wordt gefaciliteerd door dit lichaam-geest-systeem en het brein van dit systeem verwerkt alle inkomende data. Pas daar na gebeurt er iets bijzonders! Op dat moment beslist het brein van het systeem—we noemen dit ‘onze hersenen’—dat er iets moet zijn dat al dit zien, horen, ruiken, proeven en voelen doet en creëert een personage dat schijnbaar alles doet.

Dit verzonnen personage wordt door het brein van het systeem naar voren gehaald en vóór alle schijnbare acties geplaatst en gezien als hetgeen dat ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Aangezien dit lichaam-geest-systeem door andere lichaam-geest-systemen vanaf dag één consequent ‘Frits’ wordt genoemd, neemt het brein van het systeem aan dat het dus ‘Frits’ moet zijn dat alles ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt. Vanzelfsprekend denk ik dat ik die ‘Frits’ ben en zo is het verhaal rond: ik ben Frits en ik doe van alles.

Dit is niet waar, maar het is wat we geloven omdat we ons identificeren met dit lichaam-geest-systeem. Net zoals we ons tijdens het spelen van een bordspel identificeren met de pion waarmee we het spel spelen. We zijn niet die pion en of we nou in de gevangenis terechtkomen of dood gaan is tijdens het spel misschien vervelend, maar we weten te alle tijden dat het een spel is en niets verandert aan wat werkelijk is. Er is niets gebeurd, niemand heeft ooit iets gedaan en niemand is ergens schuldig aan. Dat is niets bijzonders, niet spiritueel, gewoon hoe het is.

Anyway, terug naar vanochtend!

Nadat ik me weer eens realiseerde dat zondag geen zondag is en niet eens werkelijk een dag, dat ik niet dit lichaam-geest-systeem ben en niet dat personage dat we ‘Frits’ noemen, dat of dit lichaam-geest-systeem wel of geen zin heeft niets verandert aan wat er gebeurt en dat alles wat er gebeurt niet is wat het lichaam-geest-systeem denkt dat het is en dat dit lichaam-geest-systeem niets anders is dan het gereedschap dat gebruikt wordt om het gebeuren te faciliteren en te interpreteren, stapte ik toch nog vrolijk uit bed.

De dag is een dag en er zal onherroepelijk van alles gebeuren waar ik als dit lichaam-geest-systeem verder niets over te zeggen heb en geen invloed op heb. Ik als dit lichaam-geest-systeem heb nog nooit zelf iets gedaan, net zoals een hamer nog nooit zelf een spijker in een stuk hout heeft geslagen.

Goedemorgen!