SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 IN DE ZANDBAK
Update — (240719)

Inmiddels is het alweer bijna een hele maand geleden dat ik hier iets heb geschreven. Misschien een idee om even een update te doen, hoewel er niet heel veel is veranderd. Het laatste voor mij nieuwe spirituele boek dat ik heb gelezen was The Zen Teaching Of Huang Po van John Blofeld en daar heb ik van genoten. Niet zozeer dat het nieuwe inzichten bracht, maar meer omdat het een feest der herkenning was… in principe stond er voor mij niets nieuws in.

Uit verveling — en een lichte nieuwsgierigheid naar hoe ik het nu zou lezen — ben ik weer begonnen in Een Cursus in Wonderen, deze keer de Engelstalige editie. Ik heb zelf het gevoel dat ik het voor de eerste keer tot me neem zoals het is bedoeld, maar dat kan een volgende ronde weer helemaal anders zijn. Het bevestigt wat ik ervaar en legt vervolgens uit wat dat is, wat cool is, voor nu. Een Cursus in Wonderen is wat mij betreft het meest directe en duidelijke boek, theorie en praktijk in één en — hoewel het voor veel mensen wel zo lijkt te zijn — absoluut niet zweverig. Ik kom er uiteindelijk toch elke keer weer bij terug.

Van al het spirituele-, semi-spirituele- en non-spirituele geneuzel dat in deze Zandbak gebezigd wordt, trek ik alleen de filmpjes van Paul Hedderman nog. Gewoon omdat ik hem prettig vindt praten en wat hij zegt voor mij heel erg herkenbaar en heel erg grappig is. Ik steek er niet werkelijk meer iets van op, maar vind het wel prettig als een reminder zolang dat wat ik werkelijk ben zich nog niet volledig gestabiliseerd heeft in de wetenschap en ervaring dat het niet dit lichaam-geest-systeem is dat we ‘Frits’ noemen.

Misschien is dat nog iets waarover geschreven kan worden. Ik denk dat veel mensen geloven en zichzelf ook wijsmaken — en dan ook net gaan doen alsof —  dat alles voorbij en klaar is wanneer ze als het ik-personage die ze denken te zijn ‘begrijpen’ dat dit een Droomstaat is en dat zij niet dit lichaam-geest-systeem zijn, maar dat is niet zo.

Zeker wanneer het ik-personage het ‘begrijpt’ zal er niets veranderen, omdat het ik-personage dan net gaat doen alsof het geen ik-personage is, en dat werkt niet. Eerst moet dat wat wij ZIJN en wat alles IS het doorkrijgen, vatten en zien, en daarna moet het schijnbare ik-personage nog gaan wennen aan de nieuwe situatie. Het zal zich tegen die nieuwe situatie verzetten omdat het onder het regime van Egozelf staat en dat geeft niet zo maar op.

Dus af en toe heeft dat wat ik ben een reminder nodig, puur en alleen om er voor te zorgen dat Egozelf het niet weer helemaal overneemt en de show weer gaat stelen. Uiteindelijk, zo vermoed en verwacht ik, zal de weegschaal doorslaan in het voordeel van dat wat ik werkelijk ben, puur en alleen omdat Dat wat IS niet kan verliezen van iets wat simpelweg nooit heeft bestaan.

Verder blijf ik de eerste drie boeken van Jed McKenna — Spirituele Verlichting – vergeet het maar, Spiritueel Incorrecte Verlichting en Spirituele Oorlogvoering — erg goed vinden en van harte aanbevelen, samen met Theorie van Alles en Droomstaat. Zijn latere werk is ook leuk en soms ook verhelderend, maar dat heb ik puur en alleen gelezen voor entertainment en tijdverdrijf.

Het verleden laat ik gaan, daar stop ik geen energie meer in; het verleden bestaat niet. De toekomst staat niet in steen gegrift, daar kan ik niets mee; en niet alleen ik kan daar niets mee, niemand kan daar iets mee. Dus dit moment hier nu is wat overblijft. Daar concentreer en richt ik me op. Niet dat ik geloof dat ik er invloed op heb, maar meer dat dit moment hier nu het enige moment is dat ik redelijk direct kan ervaren, de uitvoering heb ik overgegeven aan de- of een ‘hogere macht’ en ik heb er vertrouwen in dat die ‘hogere macht’ beter weet wat te doen dan dit schijnbare ik-personage onder leiding van een niet-bestaande Egozelf.

Tot zo ver… Einde bericht.