SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 AUTOLYSE
De Drie-eenheid Van De Ego-denkgeest (2) — (17-02-2016)

Ik ben tot de conclusie gekomen dat het eigenlijk niet belangrijk is hoe ik tot het idee van de vorige blog gekomen, omdat het "hoe" er niet toe doet. Maar om de belofte na te komen zal ik het even kort opschrijven.

Sinds mijn jeugd heb ik een rugafwijking, soort van Scoliose waarbij er een S-bocht in mijn ruggengraat zit en deze ook nog een draai om zijn as maakt. Hiervoor liep ik tijdens mijn pubertijd (wanneer het lichaam het meeste groeit) onder controle bij het Lucas Ziekenhuis in Amsterdam West.

Na mijn pubertijd nam de ziekenhuisdokter afscheid van mij met de woorden: "Het kan zijn dat je nooit last krijgt van je rug, maar het kan ook zijn dat je voor je 40ste in een rolstoel zit." Ik ga er nu vanuit dat hij een pesthumeur had of dat zijn vrouw niet met hem naar bed wilde, anders kan ik me niet voorstellen dat je zoiets stupide en gemeens zegt tegen iemand die nog geen 20 is.

Anyway, op een gegeven moment kreeg ik een soort van chronische rugpijn. De ene keer erger dan de andere keer en ongeveer één keer per jaar zo erg dat ik een week of een paar weken niet echt kon functioneren. Ik ging er vanuit dat het aan die rugafwijking lag en probeerde met rekken en strekken en af en toe fysiotherapie de pijn te verminderen.

Tot ik Dokter John E. Sarno ontdekte die heel simpel stelde dat er niets mis is met mijn rug, dat Scoliose wel een afwijking is maar zelden tot nooit werkelijk pijn oplevert en dat de pijn wel echt is maar de oorzaak psychologisch is. De pijn is een symptoom van een psychologische oorzaak.

Dokter Sarno stelt dat ons brein bestaat uit drie delen.
 1. Het Onbewuste Brein
 2. Het Onderbewuste Brein
 3. Het Bewuste Brein
Het systeem dat Sarno voorlegt is dat er in ons Onbewuste Brein alle herinneringen van ons hele leven ligt opgeslagen en, simpel gezegd, dit Onbewuste Brein heeft een pesthumeur. Dit Onbewuste Brein bestaat vrijwel volledig uit letterlijk ongekende woede en wanneer deze woede naar de oppervlakte dreigt te komen, dus in het Bewuste Brein dreigt te komen, doet het het Onderbewuste Brein er alles aan om dit te voorkomen; onder andere door het creëren van rug- en schouderpijn; maar ook huiduitslag, allergie, hoofdpijn/migraine, maagzweer en zelfs extreme ziektes als kanker behoren tot de mogelijkheden.

Het Onderbewuste Brein gaat er vanuit dat het bewust worden van de woede ongepast is, ongepast voor onszelf maar voornamelijk ongepast voor onze omgeving, en daarom moet het onderdrukt worden, en als dat niet lukt moet de aandacht worden afgeleid door middel van lichamelijke pijn of ziektes. Dit is niet logisch, maar het Onderbewuste Brein denkt niet logisch. Het heeft niet als taak om het lichaam gezond en fit te houden, het heeft niet als taak om het lichaam te laten overleven, het heeft als enige taak om ongewenste en ongepaste emoties te onderdrukken… ten koste van alles.

Dokter John E. Sarno labelt…
 1. Het Onbewuste Brein als "het kind" dat alleen met zichzelf bezig is en pissig is omdat het Bewuste Brein niet doet wat "het kind" wil en zich in plaats daarvan probeert aan te passen aan de buitenwereld waar "het kind" geen flikker om geeft.
 2. Het Onderbewuste Brein als "de ouder" die bemiddelt tussen de twee andere breinen en alles in het werk stelt om de orde te bewaren.
 3. Het Bewuste Brein als "de volwassene" die ons presenteert aan de buitenwereld; het is het personage dat we willen, hopen, denken en proberen te zijn en het personage dat we geloven dat de buitenwereld verwacht.
John E. Sarno zegt…
"… "het kind" is impulsief  en wordt boos als de dingen niet gaan hoe het kind wil; "de ouder" is ons geweten dat ons voortdurend vertelt wat we 'moeten' en 'niet mogen' doen, en "de volwassene' is onze bewuste denkende geest. Sarno legt uit dat, terwijl we elke dag "de volwassene" ervaren, "het kind" en "de ouder" meestal in ons onbewuste verblijven. We zijn ons meestal niet bewust van hen, maar ze zijn net zo echt en net zo goed een deel van ons als "de volwassene". In de TMS (Tension Myositis Syndrome, de oorzaak van de rugpijn) gevoelige persoon types is het dat onbewust samenspel van de ouder en kind dat uiteindelijk resulteert in een pijnsyndroom. TMS gevoelige mensen zijn meestal perfectionistisch en "goed-doeners". Dit betekent dat hun innerlijke "ouder" een sterke wil heeft en veeleisend is met zeer hoge normen. Normen zo hoog dat daar nooit aan kan worden voldaan."
Mijn redenatie is dat als het van binnen zo werkt, het spiritueel er niet veel anders uit kan zien. Mijn ervaring is dit ook zo is.

Als laatste punt nog iets over Sigmund Freud, die als eerste met het idee is gekomen dat onze (denk)geest, of brein, uit drie delen bestaan. Hij noemde deze drie delen:
 1. Id
 2. Ego
 3. Superego
Ik weet niets van Freud of psychologie, dus het volgende heb ik van het internet geplukt.
"Het 'id' is een onderbewust mechanisme dat op twee soorten energie werkt. Ten eerste Eros, de seksuele energie. Daarnaast Tanatos, de woede. Het 'ego' probeert deze twee energieën in bedwang te houden. Hierdoor functioneren veel mensen in hun dagelijks leven normaal. Als het 'egomechanisme' zijn werk echter niet goed doet kan het 'id' aan de macht komen. [..] Gelukkig is het 'ego' vaak erg sterk. Zo sterk zelfs, dat veel mensen niet voor hun gedachtes uitkomen. Dit komt door weerstand- en verdringingsmechanismen. Deze mechanismen doen nuttig werk, als zij in normale mate voorkomen. Het 'superego' is ten slotte het beeld dat mensen hebben van hun ideale zelf. Hierin liggen de normen en waarden besloten, die door de omgeving zijn mee gegeven. Het 'superego' is de grote tegenstander van het 'id' en is gericht tegen de seksuele en agressieve energie. Het 'ego' bemiddelt tussen id en superego."
Om duidelijk te zijn, de volgende vergelijking:
 1. Id = Onbewust Brein (het kind) = mijn  eerste deel denkgeest (the little bastard)
 2. Ego = Onderbewuste Brein (de ouder) = mijn twee deel denkgeest (de onderdrukker)
 3. Superego = Bewuste Brein (de volwassene) = mijn derde deel denkgeest (ik ik ik)
Dit is waar het idee vandaan komt en het voegt niets toe aan het gegeven zoals ik dat verwoord heb in het eerste deel. Het enige dat iets kan toevoegen is jouw eigen verificatie of weerlegging van het gegeven.