SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?
 AUTOLYSE
Ego De Parasiet — (02-04-2017)

Vanaf het moment dat ik me bewust ben van mijn bestaan ben ik ik. Die ik is mijn ik omdat mij vanaf het begin is verteld dat ik die ik ben, dus ik ben vanzelfsprekend die ik en het is mijn ik. Het is niet jouw ik want jij hebt een eigen ik. Dit is mijn ik en dat is wat ik ben, en die ik moet ik verdedigen tot in den dood.

Dat is wat Ego mij doet geloven en dat is wat Ego iedereen doet geloven. Maar Ego is niet ‘iets’, Ego is een gedachte en kan mij niet iets doen geloven tenzij ik zelf geloof dat het werkelijk waar is. Ego is bovendien slechts één gedachte die ooit een keer geloofd is en alles waarin geloofd wordt bestaat schijnbaar ‘echt’. Dat ene Ego, die ene gedachte, is als een parasiet die het lichaam overneemt en dat lichaam doet geloven dat het dat Ego is, en die parasiet wordt van ouder op kind overgedragen.

Je wordt geboren met die parasiet en het enige wat die parasiet hoeft te doen om zijn bestaan te verwerkelijken is jou er van te overtuigen dat jij die parasiet bent. Hiervoor gebruikt de parasiet je ouders en je omgeving, die je vanaf dag één aanleren dat jij jij bent en zij zij en dat dat. Het klinkt misschien gek dat jouw Ego jouw ouders gebruikt om jou er van te overtuigen dat het jouw Ego is en dat jij dat bent, maar dat is alleen zo als je er van uitgaat dat iedereen een eigen Ego en dus een eigen parasiet heeft. Dat is niet zo, dat is ook wat Ego ons wil doen en doet geloven.

In feite is er maar één Ego, één parasiet, en deze bestaat uit één gedachte die ooit serieus is genomen. Een parasiet is iets buiten ons dat ons schijnbaar overneemt, maar alleen als we dat toelaten, wat automatisch betekent dat we dit kunnen terugdraaien en ‘genezen’ kunnen worden. Ik ben niet dat Ego, ik ben niet die ik die ik dacht te zijn, ik ben niet die parasiet die me van alles laat geloven en van alles laat doen… en jij bent dat ook niet. In absolute waarheid is er niets buiten ons, buiten jou, buiten mij, en bestaat dat Ego, die parasiet, niet.

Inzien dat je niet dat Ego bent, niet die parasiet, maar dat dit Ego, die parasiet, zich in je genesteld heeft, in wat jij gelooft te zijn dankzij dat Ego, en je heeft overgenomen — met andere woorden: een externe invloed is die niets met jou te maken heeft — kan al extreem bevrijdend werken. Als het een externe invloed is, niet van jou is en niets met jou te maken heeft, dan kun je er dus iets tegen doen.

Wat? Hoe? Vertel?

Kijk er naar, observeer het, en zie werkelijk in dat jij dat niet bent. En wanneer je ziet dat jij dat niet bent, dan kunnen je ophouden met het luisteren naar wat Ego je vertelt te doen en vertelt te geloven. Ego zal door blijven kletsen, maar je luistert dan niet meer en neemt het niet meer serieus… iets wat we vanaf dag één hadden kunnen doen.