SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?
 AUTOLYSE
Het Laatste Jaar (Reprise) — (02-09-2017)

Aan het begin van 2017 schreef ik op deze blog:

HET LAATSTE JAAR (02-01-2017)

Sinds het begin van dit jaar heerst er één gedachte, of gevoel, dat simpelweg neerkomt op het idee, of wederom ‘het gevoel,’ dat dit ‘het laatste jaar’ is.

Ik heb verder geen idee wat dat inhoudt of waar dat naar verwijst, alleen dat het een heel erg sterk en overheersend gevoel/idee/ervaring is dat ik niet kan of wil ontkennen.

Dus bij deze staat het zwart op wit vermeld.

Het lijkt er op dat dit wel gaat uitkomen. De afgelopen weken zijn — en ik schrijf dit met het risico van ‘interessant-doenerij’ te worden beschuldigd — zo extreem ‘ik-loos’ dat er het vermoeden heerst dat dit niet zo makkelijk weer zal wegebben, zoals dat vroeger wel gebeurde. Het voelt namelijk compleet anders en dat is niet goed uit te leggen.

Zonder die ‘ik’, zonder het gevoel dat ik deze schijnbare persoonlijkheid ben, valt er niet zo heel veel meer te schrijven voor deze blog. Met de aanvullingen van de maand Augustus staat alles hier al vermeld en alles wat ik nu nog zou schrijven is een herhaling van zetten. Waarschijnlijk zal ik af en toe nog wel de neiging hebben om hier iets neer te pennen, maar er leeft hier niet de veronderstelling of de verwachting dat het werkelijk iets toevoegt aan alles wat er staat geschreven.

Als wellicht laatste kan ik nog zeggen dat ik lange tijd dacht dat ik moest verklaren wat dit leven is, dit bestaan, dit zijn, zodat ik dat zou kunnen doorzien om vervolgens te ontwaken. En dat werkt ook, zoals is gebleken, maar de snelste manier is om te onderzoeken wie er wil ontwaken en wat dat is dat wil ontwaken en waar dat wat wil ontwaken gelokaliseerd is.
Wie is die ‘ik’ die je denkt te zijn?
Wat is die ‘ik’ die je denkt te zijn?
Waar is die ‘ik’ die je denkt te zijn?
Het op zoek gaan naar de antwoorden op die vragen is de snelste manier om te ontwaken uit de Droomstaat, maar dan moet je wel heel erg zeker weten dat ontwaken is wat je wilt. Je kunt je namelijk geen voorstelling maken van hoe het is om ontwaakt te zijn, aangezien jij je het altijd zult voorstellen als JIJ die ontwaakt is… maar na het ontwaken ben jij er niet meer om te ervaren hoe het is. Kortom: je weet van tevoren niet hoe het zal zijn om ontwaakt te zijn tot je daadwerkelijk ontwaakt bent, en dan is er geen weg terug.

Ik had in de jaren dat ik op zoek was naar verlichting ook een voorstelling-, een idee-, een beeld van hoe het zou zijn — eerder vanuit wishful thinking dan gebaseerd op daadwerkelijke feiten — en het blijkt uiteindelijk compleet anders te zijn. Het voelt gewoner dan ik me voorstelde; er is werkelijk helemaal niets bijzonders aan. Het is het meest normale en meest simpele dat er is.