START WELKOM INHOUD NIEUWS WEBSITES CONTACT DONEREN

TEKSTEN:
ARCHIEF INDEX

BLOGS:
SNIPS' AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS

CURSUS:
AUTOLYSE
MEDIA: STREETLIFE PICS
STREETLIFE VIDS
E-BOEKEN
AUTOLYSE VIDS
MUZIEK

NIEUWS ARCHIEF
FACEBOOK

VERVERSEN
 IN DE ZANDBAK
Donkere Wolken — (180418)

Ik werd vanochtend wakker met het idee om iets te schrijven. Er kwamen twee onderwerpen op, ten eerste, “relaties” en ten tweede, “depressies”. Gezien de titel denk ik dat je wel begrijpt dat het de tweede optie is geworden — “depressies” — en waarschijnlijk zal ik in een later stadia nog wel iets schrijven over “relaties”.

Ik heb in het verleden het een en ander geschreven over depressies, maar dat was meer vanuit een academisch oogpunt en niet zozeer vanuit mijn persoonlijke ervaring er mee. Niettemin is het wellicht, als het onderwerp je boeit, een idee om ook die artikels te lezen. Hier zijn de links: Het ‘probleem’ met mijn depressies is dat het nooit gediagnosticeerd is. Ik ben nooit bij een psychiater of een psycholoog geweest, dus er is nooit werkelijk vastgesteld of mijn “down-periodes” (zoals ik ze wel noem) echt depressies zijn of iets anders. Voor mijzelf heb ik vastgesteld dat ik een soort van milde manisch-depressieve aandoening heb, waarbij ik periodes van down ken gevolgd door periodes van up.

Ik heb het vermoeden dat ik vanaf mijn 25 tot aan mijn dertigste zeker een periode van depressiviteit heb beleefd. Ik herinner mij nog vaag dat sommige vrienden en mijn zus met me gepraat hebben om me weer op gang te helpen — wellicht dat ze dat onderling met elkaar hebben afgesproken, maar dat weet ik niet echt omdat ze niet werkelijk tot me zijn doorgedrongen.

Wat wel tot me doordrong was het bericht van de Sociale Dienst (ik leefde van een uitkering) dat ik nu toch echt aan het werk moest en dat zij mij daarbij zouden helpen. Wat uiteindelijk leidde tot een soort van baan bij een stichting (Het Vliegwiel/De Fietsdienst/InDruk) waar ik vijf jaar met heel veel plezier heb mogen werken en wat leidde tot een vijf jaar durende “blije” periode.

Na die vijf jaar ging de stichting failliet en vond ik een baan bij Stichting de Roos, wat mijn spirituele zoektocht op gang hielp en leidde tot een rollercoaster ervaring van zes jaar; maar dat is weer een ander verhaal. De depressies uiten zich sinds de periode in De Roos als een up en down cyclus waarbinnen de up meestal overheerst, maar de down zeker overduidelijk aanwezig is.

Tot zover mijn achtergrond ten opzichte van depressies.

Deze ochtend (wat inmiddels eergisteren ochtend is aangezien ik  nu, twee dagen later, pas de rest schrijf) zag ik heel helder wat er bij mij — of in mij — plaatsvindt wanneer er een depressie (down periode) opkomt. Ik zag depressieve negatieve gedachtes letterlijk opkomen als donkere wolken; net zoals die gevormd worden aan de hemel vlak voor een onweersbui.

Deze ochtend waren de gedachten als volgt:

  • Ik heb geen zin;
  • Ik vind het niet leuk;
  • Het is zinloos;
  • Weer een hele dag te vullen;
  • Et cetera.
Wat er vroeger dan meestal gebeurde (maar deze keer niet), is dat ik — vanuit het geloof die “Zelf” te zijn (wat in feite een parasitische beweging is die wil dat we geloven dat we dat lichaam zijn en dat al “zijn” gedachten onze gedachten zijn) — deze gedachten daadwerkelijk geloofde en aannam als MIJN gedachten, waarna er daadwerkelijk gevoelens en emoties ontstonden die ‘depressief’ waren, waarna ik, als dit lichaam, mij ging identificeren met die ‘depressie’ en werkelijk geloofde: “IK BEN DEPRESSIEF”.

“Spiritueel” verwoord vindt er dan schijnbaar het volgende plaats:
“Dat wat ik werkelijk ben/Dat wat is” ervaart middels het geloven en/of aannemen een “Zelf” te zijn, de sensatie “IK BEN” en gelooft vervolgens middels het claimen van gedachten als “ik heb geen zin; ik vind het niet leuk; het is zinloos; weer een hele dag te vullen; et cetera” als MIJN gedachten, depressief te zijn, waarna er de sensatie “IK BEN DEPRESSIEF” ontstaat.
Zodra ik dit deze ochtend overduidelijk zag gebeuren, werd de magie van die donkere wolken, die negatieve gedachten — want het is niets anders dan magie om te geloven dat iets van jou is en jou overkomt wanneer dat absoluut niet zo is — verbroken en waaiden ze over en verdwenen uit het zicht. De donkere wolken beloofden onweer, maar het zette niet door.