SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 IN DE ZANDBAK
Wat Is, Is Juist — (051118)

Veel spirituele leraren zullen je vertellen dat het niet mogelijk is om het fout te doen, als aansporing om vooral ‘verder’ te gaan, maar wat zij er niet bij vertellen — misschien omdat ze het niet weten, misschien omdat ze een status als liefdevolle rechtvaardige leraar hoog hebben te houden waarmee ze hun inkomen verdienen — is dat ‘fout’ niet mogelijk is in zijn absolute totale algemeenheid. Met andere woorden, dat wat we goed en aanvaardbaar vinden is juist en dat wat we slecht en verwerpelijk vinden is juist.

‘Wat is, is juist’ omdat het is en het niet mogelijk is dat er fouten worden gemaakt. Dit is niet een goede sales-pitch als je daadwerkelijk iets wilt verkopen. Het betekent namelijk niet alleen dat De Dalai Lama en alles wat hij doet, of Mahatma Gandhi en alles wat hij heeft gedaan, of Jezus Christus (als hij heeft bestaan) en alles wat hij gedaan heeft, juist is, maar ook dat Donald Trump en wat hij doet, of Geert Wilders en wat hij doet, of Josef Stalin, Adolf Hitler, Mao Zedong en wat zij hebben gedaan, juist is.

Je begrijpt dat je dan als spirituele leraar niet heel veel klanten zal hebben, aangezien ze je al snel als “fout” zullen labelen. Het idee dat iemand durft te zeggen dat het bestaan van mensen als Stalin en Hitler ‘juist’ is, is onacceptabel in de Droomstaat, omdat het hele bestaan van de Droomstaat afhankelijk is van dualiteit en oordelen. Er moeten ‘voors’ en ‘tegens’ zijn, ‘goed’ en ‘fout’, ‘zwart’ en ‘wit’, ‘liefde’ en ‘haat’ en het kan niet zo zijn dat alle tegenstellingen hetzelfde zijn, namelijk; juist.

Toch is dat zo. Het oordeel ‘goed’ of ‘fout’ bestaat alleen in de geest, in het denken. Het heeft geen enkele binding met wat werkelijk zo is. Het feit wil dat er niets mis is met de massamoordenaar die in goede gezondheid 110 wordt of met het onschuldige kind dat op tienjarige leeftijd sterft aan kanker; het enige verschil is wat wij er van vinden, wat ons oordeel er over is. In feite zijn beiden gevallen ‘juist’, puur en alleen omdat het gebeurt. Het is zo, dus moet het juist zijn, anders zou het niet zo zijn.

Als je op zoek bent naar een goede oefening om ‘wakker’ te worden, verzamel dan alles waarvan je gelooft dat het fout is en ga jezelf er van overtuigen dat het juist is. Niet als spelletje of als geinig tussendoortje, maar absoluut bloedserieus omdat het daadwerkelijk allemaal juist is. Er is letterlijk nergens iets mis mee, omdat het precies zo is als het is en anders zou het niet zijn.