SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 IN DE ZANDBAK
Hoe Is Het Om Niet Te Bestaan? — (271018)

De vraag “hoe is het om niet te bestaan?” beantwoord zichzelf in feite, aangezien iets wat niet bestaat die vraag niet hoeft te stellen… en aangezien er geen wereld is en alles een gedroomd iets in een droomstaat is, bestaat er niemand die deze vraag zou kunnen willen stellen.

Het enige wat deze vraag zou kunnen willen stellen is iets of iemand — meestal ‘iemand’ — die gelooft te bestaan; en dan nog is het alleen het gedroomde personage dat de vraag stelt, want dat wat die persoon werkelijk is, ziet geen reden voor die vraag. In principe is elke vraag die opkomt over zoiets als ‘ontwaken uit de droomstaat’ een vraag die gesteld wordt door een gedroomd personage dat gelooft werkelijk te bestaan en waarvoor dat wat die persoon werkelijk is geen reden ziet deze te stellen. In feite zou het gedroomd personage ook moeten kunnen zien of weten hoe het is om niet te bestaan, aangezien het niet bestaat. Het feit dat het niet bestaat is de kernwaarheid van alles wat gedroomd is.

De angst die veel mensen er van weerhoudt om te proberen werkelijk te ontwaken uit of in de droomstaat is in eerste instantie de angst voor het onbekende. Niet zozeer de angst om niet te bestaan, om er niet meer te zijn, want dat is wat het intellect er van maakt, maar de angst voor iets waarvan ze niet weten hoe dat zal zijn ten opzichte van de veiligheid en de zekerheid van wat ze nu geloven te hebben.

Die angst is ongegrond — zoals vrijwel elke angst ongegrond is, los van de angst die je doet rennen wanneer je een leeuw aan ziet komen of doet wegspringen wanneer je een cobra rond je voeten ziet glijden — omdat niemand op dit moment bestaat. Omdat je een droompersonage in een droomstaat bent, besta je nu al niet… je gelooft alleen maar dat je werkelijk bestaat. Het onbekende waar je bang voor bent ziet er precies zo uit en zal zo zijn zoals het nu al is… alleen makkelijker en lichter, omdat je het niet meer serieus neemt zoals voorheen.

Dus, als ik dan toch de vraag “hoe is het om niet te bestaan?” zou willen beantwoorden, dan is het antwoord: net zoals het nu is, maar makkelijk en lichter. Maar het meest eerlijke antwoord is toch: geloof mij niet en kom zelf kijken, dan verdwijnt de vraag vanzelf.