SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 AUTOLYSE
Gedachten Over 'Speciaalheid' — (31-05-2015)

'Speciaalheid' is waar alles op aarde om draait, daarom heeft Maya/Ego het woord uit het woordenboek verbannen. Het is de crux van de afscheiding. Met het idee dat jij anders bent dan wat dan ook in je omgeving, niet per se beter of slechter, maar anders (en 'anders' is een ander woord voor 'speciaal'), creëer je afstand tussen jezelf en je omgeving en creëer je dualisme… en dus de wereld om je heen.

De ego-denkgeest doet er alles aan om jezelf het gevoel van 'speciaalheid' te geven. Hoe groter het gevoel van speciaalheid, het anders zijn, hoe groter en sterker de ego-denkgeest. Dat kan heel subtiel zijn in de vorm van 'ik zit hier en pak de koffiemok die daar staat', maar ook heel extreem in de vorm van 'ik weet hoe het in elkaar steekt en jij niet' of 'jij hebt een fout gemaakt en die is onvergeeflijk, maar ik ben zo'n goed mens dat ik jou vergeef'.

Veel mensen, de meeste mensen, doen hun best om zich te onderscheiden van de rest. Dit is natuurlijk wat de ego-denkgeest wil, om te bewijzen dat we allemaal uniek zijn en los van elkaar staan: ik hier jij daar, dit zus dat zo… tweeheid in plaats van eenheid. De meeste mensen willen speciaal zijn. Het liefst beter, groter, sterker en exclusiever dan de ander, maar sommige mensen kiezen ervoor om de underdog te zijn, of de liefdevolle hippie, de verlichte meester, de Ik-loze nondualist en halen daar hun speciaalheid uit. Same difference!

'Speciaalheid' is de overtuiging dat er een verschil is tussen jezelf en de rest. De overtuiging dat er een verschil is tussen jou en je buurman, tussen jou en de stoel waarop je zit, tussen jou en de vogel die voorbijvliegt, tussen jou en de stoeptegels waarop je loopt, tussen jou en de drol die je het riool in spoelt… zelfs tussen jou en het riool.

Laten we even teruggaan naar de basis:

Waarheid bestaat. Onwaarheid bestaat niet.

Waarheid is Eén, alles wat meer is dan Eén moet onwaar zijn, een illusie, een projectie in de droom. Dus hoe kan een stoeptegel anders zijn dan de drol of de vogel of jij? Dat kan niet, omdat dat alles tezamen meer dan Eén is en alles meer dan Eén is illusie. Hoe kunnen illusies van elkaar verschillen? Dat kunnen ze niet! Een illusie is een illusie, dus waar is het verschil? Dat is er niet!

Illusies verschillen niet van elkaar omdat ze allemaal illusies zijn, dus hetzelfde. De ene illusie is niet specialer dan de andere omdat ze beiden illusies zijn. Dit houdt in dat hier in de droomstaat alles hetzelfde is. Niet gelijkwaardig of vergelijkbaar, maar intrinsiek hetzelfde; absoluut hetzelfde! Ik zeg niet dat jij de stoeptegel bent, of de vogel de drol, ik zeg dat er geen verschil tussen bestaat; jij, de drol, de vogel, de stoeptegel zijn hetzelfde.

Dus elk idee, elke gedachte, elke veronderstelling waarbinnen het ene anders is dan het andere — überhaupt het idee van 'het ene en het andere' — maakt het ene specialer dan het andere (of andersom) en creëert direct een deling en wordt door de ego-denkgeest als bewijs gezien dat afscheiding mogelijk is en dat het daarom vanzelfsprekend is gebeurd.

De waarheid is simpel, er is geen afscheiding mogelijk en 'speciaalheid' is een truc van de ego-denkgeest om ons van die waarheid af te houden. Niemand is speciaal, niets is speciaal, alles en iedereen is exact hetzelfde; er is geen onderscheid! Ook de meest afzichtelijke, gemene, moordlustige persoon die je je voor kunt stellen is precies hetzelfde wat jij ook bent en wat de stoel, de vogel, de stoeptegel, de drol het het riool ook zijn.