SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?
 AUTOLYSE
Nooit Wakker, Nooit Verlicht — (27-12-2017)

Dit wordt een ietwat demotiverend stukje, maar ik wil het een keer heel duidelijk gezegd hebben: er is niemand op aarde die ooit wakker of verlicht gaat worden. Dus, als je gelooft of hoopt dat jij als de persoon die je denkt te zijn ooit zult ontwaken of verlicht zult zijn, dan heb ik je hierbij laten weten dat dat nooit gaat gebeuren. Als dat hetgeen is waarnaar je op zoek bent, dan ben je — zoals zoveel zoekers — begonnen aan een zinloze zoektocht.

De reden waarom is extreem simpel, namelijk dat jij niet je lichaam, niet je geest en niet je ego bent. Dus, als jij als dat lichaam, met die geest en dat ego, wilt ontwaken, dan gaat dat nooit lukken omdat jij dat niet bent. Als jij als dat lichaam, met die geest en dat ego, verlicht wilt worden, dan gaat dat niet gebeuren omdat jij dat niet bent. Met andere woorden, jij wilt dan wakker of verlicht worden als- en voor iets wat je niet bent, en dat is onmogelijk.

Dit hier, dit leven op aarde, is een droomstaat. Het is het dromen van een droom en letterlijk alles in een droom is die droom. In een droom kan nooit iets werkelijk gebeuren en in een droom kan nooit iets werkelijk bereikt worden. Jij, als dat lichaam met die geest en dat ego, bent het gedroomde in de droom. Jij bent niet dat wat droomt en dus wakker zou kunnen worden, jij bent een inherent onderdeel van- en hetzelfde als de droom.

Het is wel schijnbaar mogelijk om je als gedroomd personage in de droom te realiseren dat je een gedroomd personage in een droom bent. Daardoor verandert de droom niet, jij als gedroomd personage verandert niet en er wordt helemaal niets wakker of verlicht. Het enige wat verandert is dat het gedroomde personage zich realiseert dat het allemaal niet echt waar is, waardoor hij het allemaal niet meer zo persoonlijk zal opnemen en wellicht — zoals Paul Hedderman dat omschrijft — wat lichter zal reizen door het droomlandschap.

Maar, zolang jij als gedroomd personage blijft geloven dat jij werkelijk dat gedroomde personage bent en als dat gedroomd personage kan ontwaken of verlicht kan worden, zul je je nooit werkelijk realiseren dat je slechts een gedroomd personage bent in een gedroomde droom; met als resultaat dat je nooit wakker zult worden, nooit verlicht zult zijn, nooit de droom zult zien voor wat het is en de rest van je schijnbare leven de droom als harde realiteit zult ervaren.

De oplossing is niet het veranderen van de droom, de oplossing is niet wakker of verlicht worden, de oplossing is zien wat is in plaats van zien wat niet is. Het is de droom zien voor wat het is, namelijk een droom, en niet voor wat het niet is, namelijk een harde tastbare fysieke realiteit. Hiermee ontken je het leven niet, maar erken je de droomstaat.