SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 IN DE ZANDBAK
Aanvulling op de Parameters — 230218

Ik voel de noodzaak om toch nog terug te komen op “De Parameters van dit Blogboek”, niet omdat ik het er niet meer mee eens ben, maar omdat ik het gevoel heb dat ik niet duidelijk genoeg ben geweest. Ik moet dat even doen voor ik verder kan gaan met dit Blogboek.

Zo had ik het over de kleuter en de volwassene om het verschil duidelijk te maken tussen iemand die gelooft dat de realiteit hier op aarde in dit universum de waarheid is en niets anders dan de waarheid en een ander die zich heeft gerealiseerd dat de realiteit op aarde niets anders dan een soort droom is, of een sprookje — in ieder geval geen werkelijkheid.

Ik wil graag benadrukken dat “kleuter” niets te maken heeft met iemand die nog niet volgroeid is of kinderlijk of dom zou zijn, en “volwassene” niets te maken heeft met iemand die beter zou zijn dat die “kleuter”; het zijn alleen maar woorden om het verschil te duiden. Maar ik begrijp dat het als denigrerend kan worden ervaren, en daarom stel ik voor om “kleuter” te vervangen door “mens-kind” en “volwassene” door “mens-volwassene”. Leuker kan ik het niet maken.

Het mens-kind leeft in een realiteit die hij heeft gevormd tijdens zijn opgroeien. Het bestaat uit een aantal zekerheden die simpelweg zo zijn omdat ze altijd zo zijn geweest, omdat iedereen hem altijd heeft verteld dat ze zo zijn en omdat hij er geen moment aan twijfelt dat ze zo zijn. Hij is bang dat hij zonder die zekerheden de vaste grond onder zijn voeten zal kwijtraken. Met andere woorden, wie is hij nog als alles wat hij geloofde niet waar blijkt te zijn? Dat is de reden waarom hij het nooit zal onderzoeken en waarom hij iemand die dat wel doet zal veroordelen of voor gek zal verklaren.

De mens-volwassene heeft op een gegeven moment, om wat voor reden dan ook, vraagtekens gezet bij al die zekerheden en is ze serieus gaan onderzoeken en bekijken. Iedereen die dat doet komt op een gegeven moment tot de realisatie dat al die zekerheden op niets zijn gebaseerd, waardoor hij zich realiseert dat de werkelijkheid alles behalve werkelijkheid is en dat hij zelf niet is wat en wie hij dacht te zijn. Voor de mens-volwassene is het ontzettend moeilijk te begrijpen waarom de mensen om hem heen — de mens-kinderen — dit, wat overduidelijk is, niet zien en zelfs niet willen zien.

Simpel gezegd, en wellicht zal dit weer als denigrerend worden ervaren, kun je het mens-kind vergelijken met iemand die nog in Sinterklaas gelooft en kun je de mens-volwassene vergelijken met iemand die zich heeft gerealiseerd dat Sinterklaas zijn vader is met nep baard, en dus niet bestaat.

Het mens-kind gelooft in sprookjes — het leven op aarde in een universum na een big-bang of de creatie van een God — en de mens-volwassene ziet alleen wat is en niet wat niet is — dus die gelooft niet meer in het sprookje van een leven op aarde in een universum na een big-bang of de creatie van een God.

Tot zover de aanvulling op de parameters.