START WELKOM INHOUD NIEUWS WEBSITES CONTACT DONEREN

TEKSTEN:
ARCHIEF INDEX

BLOGS:
SNIPS' AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS

CURSUS:
AUTOLYSE
MEDIA: STREETLIFE PICS
STREETLIFE VIDS
E-BOEKEN
AUTOLYSE VIDS
MUZIEK

NIEUWS ARCHIEF
FACEBOOK

VERVERSEN
 IN DE ZANDBAK
Wat is "Politiek"? — (300318)

Wanneer je vast zit in het geloof in het “spel in de zandbak” als absolute werkelijkheid, dan wordt alles wat er in die zandbak verteld wordt aan verhalen aangenomen als de absolute waarheid. Als ik als voorbeeld het verhaal “politiek” neem, dan is dit vrij makkelijk te herkennen. Ik ga proberen te vertellen wat “politiek” is en welk onzin verhaal we over “politiek” zijn gaan geloven.

Wat houdt “politiek” precies in? In de zandbak is ons verteld dat “politiek” het behartigen van de belangen van het land is en dat is geëvolueerd naar het behartigen van de belangen van Europa, aangezien ons land deel is van de Europese Unie. Iedereen accepteert dit verhaal als hoe het nou eenmaal is, maar dat is natuurlijk onzin. Je moet, als je werkelijk wilt weten wat er gaande is, altijd even uit de zandbak stappen en kijken naar wat het werkelijk is.

Een land zoals Nederland is niets meer dan een afgebakend stuk territorium en dat heeft geen belangen die behartigd moeten worden of hoeven te worden. Het bestaat niet werkelijk, anders dan in onze beleving. Dit geld eveneens voor zoiets als een Europese Unie, wat niet meer is dan een groter stuk territorium. Je kunt die Europese Unie, of Nederland, vergelijken met wat vroeger een dorp was — aangezien ook dat een afgebakend stuk territorium is. Hoe zat het dan vroeger, toen we nog losse dorpen hadden en geen “land” of “Unie”?

Een dorp was een samenleving en om zo’n samenleving soepel te laten verlopen werd op een gegeven moment duidelijk dat het handig was om een leider te hebben met een paar mensen die hem of haar hielpen de zaken te organiseren. De enige taak die zij in absolute simpelheid hadden was zorgen voor veiligheid, eten, drinken en onderdak voor de bevolking van het dorp.

Dat is wat “politiek” is en dat is in feite niet veranderd, ook al is ons verteld en zijn we gaan geloven dat dit wel zo is. In principe kiezen we nog steeds een leider die samen met een groep mensen er voor moet zorgen dat ieder lid van de bevolking van Nederland veilig is en genoeg geld heeft om voor eten, drinken en onderdak te zorgen. Alles wat ze meer doen dan het zorgen voor veiligheid, eten, drinken en onderdak kan pas komen nadat is verzekerd dat iedereen veilig is en eten, drinken en onderdak heeft.

Aangezien dit overduidelijk niet het geval is, houdt dit in dat de politici incompetent zijn en zouden ze ontslagen moeten worden (en in principe weet iedereen dit al, omdat elke politicus iedere keer opnieuw voor de verkiezingen A belooft om vervolgens na de verkiezingen B te doen). Maar we ontslaan ze niet en zijn ons niet eens bewust van het feit dat we elk recht hebben om ze te ontslaan, omdat wij ten onrechte zijn gaan geloven dat wij afhankelijk zijn van hen — zoals zij ons hebben doen geloven — in plaats van dat zij in dienst staan van ons — zoals het in werkelijkheid is.

Je hoeft alleen maar heel even uit die zandbak te stappen en je ziet overduidelijk wat voor onzin je is verteld en hoe je, toen je in de zandbak zat, werd opgeslokt door het verhaal en het spel in die zandbak. Hierdoor was je vergeten dat het een spel is en niet de dodelijke terminale ernst dat je dacht dat het was. In de zandbak word je in de zeik genomen door het spel in de zandbak, dus je moet er af en toe even uitstappen om te zien waar je nou eigenlijk mee bezig bent.

Onze politici moeten er voor zorgen dat wij, de inwoners van het dorp Nederland, veilig zijn en genoeg middelen hebben om er voor te zorgen dat we eten, drinken en onderdak hebben. Dat is het enige waarvoor ze in feite zijn aangenomen door ons en als ze dat niet voor elkaar kunnen krijgen, dan zouden we hen naar huis moeten sturen en op zoek moeten gaan naar mensen die dat wel voor elkaar kunnen krijgen.

Natuurlijk heb je mensen in de zandbak die “onze verantwoordelijkheden ten opzichte van de internationale gemeenschap en de wereld om ons heen” gaan aanhalen of gaan roepen dat “het niet zo simpel meer is”, maar dat is dus de bullshit die ons verteld wordt en de waanzin die we zijn gaan geloven die er voor zorgt dat niemand precies snapt waar zij, die leiders, nou eigenlijk helemaal mee bezig zijn. Politici moeten er eerst voor zorgen dat de bevolking in het eigen territorium alles heeft wat het in basis nodig heeft en pas daarna gaan we kijken naar onze schijnbare verantwoordelijkheden ten opzichte van de wereld om ons heen.

“Eigen volk eerst” is niet de racistische uiting die we zijn gaan geloven dat het is, maar een simpele uiting van de taak van de “politiek”, de politici en de gekozen leider om er voor te zorgen dat er voor alle mensen die op dit moment in het dorp wonen wordt gezorgd.

Zoveel mogelijk bullshit op de bevolking mieteren zodat ze geen enkel overzicht meer hebben, het opgeven om er nog iets van te snappen en de absolute macht overgeven aan de politici, dat is wat “politiek” is geworden, terwijl het simpelweg is dat wij de macht geven aan een leider die samen met een groep mensen er voor zorgt dat de bevolking van ons afgebakend stuk territorium veilig is en genoeg middelen heeft om voor eten, drinken en onderdak te zorgen. Als ze niet in staat zijn dat te doen, is het ons recht om ze te ontslaan van hun taak en verantwoordelijkheid.