SNIPS' VAULT:
INDEX
CONSPIRACY
NONDUALITEIT
SNIPS' AUTOLYSE
WEBLOG
SNIPPETS
SNIPS' WERELD
AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS
DONEREN?

Pagina Verversen
VOOR NIEUWS EN MEER INFORMATIE! GA NAAR: WWW.SNIPS.NL

 IN DE ZANDBAK
Dubbele Maatstaven — (310318)

Even een beetje wrang voorbeeld van hoe we redeneren in de zandbak. Het is een extreem voorbeeld, maar het is wat we hier doen en het gebeurt in minder extreme mate op alle vlakken in de zandbak. Ik wil graag de daden van twee mensen vergelijken, Erich Priebke en Paul Tibbets, en de manier waarop wij in de zandbak daarop hebben gereageerd.

Erich Priebke heeft als Duitse legerofficier in Maart 1944, onder direct bevel van Adolf Hitler, in Italië twee inmiddels veroordeelde personen geëxecuteerd. Als hij als officier zou hebben geweigerd, dan zou hij zelf geëxecuteerd worden en zouden zijn vrouw en kinderen zonder man en vader moeten verder leven, dus hij heeft als legerofficier de bevelen opgevolgd. De executie ging om 330 veroordeelde personen, waarvan Priebke er twee heeft doodgeschoten. Aan de executie deden 60 mannen mee, waaronder 7 officiers waarvan Erich Priebke er één was.

In 1948 stonden zes officiers voor de rechter en werden ze alle zes vrijgesproken. Priebke was inmiddels ontsnapt en woonde toen stiekem in de bergen van Tirol. Als hij niet zou zijn ontsnapt, was ook hij ongetwijfeld vrijgesproken. Priebke emigreerde later naar Argentinië waar hij in 1994 door een Joodse journalist werd ontdekt. Een jaar later werd hij uitgeleverd aan Italië en stond in 1996 voor de rechter. Priebke werd, zoals men mag verwachten, alsnog vrijgesproken.

Op dat moment beslist een Joodse groepering om de rechtbank met de rechters er in te gijzelen. Na lange onderhandelingen met de Joodse Gemeenschap wordt er besloten tot een nieuw proces waarin de inmiddels 85 jaar oude Priebke wordt veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf die uiteindelijk is omgezet naar een levenslang huisarrest.

Dan hebben we Paul Tibbets. Tibbets drukte in 1945 als piloot, onder direct bevel van Harry S. Truman, op een knop waarna er een atoombom op Hiroshima viel. Door de druk op de knop kwamen iets van 70,000 Japanse onschuldige burgers om en leden veel later nog tienduizenden mensen aan de gevolgen van de radioactiviteit. Tibbets had kunnen weigeren, hij zou dan niet geëxecuteerd worden; hoogstens zou hij gedegradeerd of ontslagen worden.

Na deze massamoord mocht Tibbets gewoon zijn beroep blijven uitvoeren. Hij hoefde niet voor een rechter te komen, kreeg een shitload aan medailles en eindigde zijn carrière als Brigadegeneraal.

Zowel Priebke als Tibbets voerden een bevel uit, maar Priebke zou vermoord worden als hij zou weigeren en Tibbets niet. Erich Priebke heeft meerdere malen aangegeven dat hij spijt heeft van zijn aandeel in de executie en is 50 jaar na dato veroordeeld tot levenslange straf voor het onder bevel en onder dwang executeren van twee mensen. Paul Tibbets daarentegen heeft nooit spijt betuigd voor zijn aandeel in de moord op 70,000 mensen (en het verminken van nog eens tienduizenden) en werd binnengehaald als held en gepromoveerd tot Brigadegeneraal.

Welkom in de zandbak!