START WELKOM INHOUD NIEUWS WEBSITES CONTACT DONEREN

TEKSTEN:
ARCHIEF INDEX

BLOGS:
SNIPS' AUTOLYSE
IN DE ZANDBAK
FRITS SNIPS

CURSUS:
AUTOLYSE
MEDIA: STREETLIFE PICS
STREETLIFE VIDS
E-BOEKEN
AUTOLYSE VIDS
MUZIEK

NIEUWS ARCHIEF
FACEBOOK

VERVERSEN
 IN DE ZANDBAK
Nog Eens Over ‘IK-BEN’ — (270419)

Ik heb sinds kort weer een paar nieuwe ‘spirituele’ en/of ‘non-dualistische’ Facebook-vrienden en het valt me op hoe ingewikkeld ze het maken. Ik bedoel dit niet als een verwijt en zeg dit niet vanuit een arrogantie het beter te weten, want ik herken het fenomeen van het ingewikkeld maken; ik heb dat zelf ook gedaan en misschien nog wel erger dan zij.

Het lastige is namelijk dat alles wat je leert of ontdekt over wat dit leven is en over wat jij wel of niet bent meteen wordt geconfisqueerd door ‘zelf’ — het gevoel, het idee en de aanname een duurzame, losstaande entiteit te zijn — waardoor je er niet vanuit de juiste hoek naar kijkt. Je ervaart de informatie vanuit het ‘ik-hier-nu’ terwijl jij niet die ‘ik’ bent die ‘hier-nu’ schijnbaar is.

Een oude methode om te ‘ontwaken’ is je concentreren, of te mediteren, op het ‘IK-BEN‘ — het gevoel, de sensatie, dat je bestaat. Wanneer dat wordt gedaan en het wordt geconfisqueerd door ‘zelf’ — in de vorm van een duurzame, losstaande entiteit — dan wordt daarmee het idee en gevoel versterkt dat JIJ die duurzame, losstaande entiteit BENT; en dat is niet wat het ‘IK-BEN‘ is.

IK-BEN‘ is de realisatie dat er ‘iets’ bestaat dat we ‘IK‘ kunnen noemen, maar dat jij — in de vorm van een duurzame, losstaande entiteit — dat niet bent. Hieruit kan, als het goed is, de realisatie ontstaan dat jij dus DAT of HETGEEN moet zijn dat die duurzame, losstaande entiteit in feite gebruikt als ‘punt van perceptie’ om ‘De Droomstaat’ te kunnen observeren en die duurzame, losstaande entiteit gebruikt als ‘pion’ of ‘actiefiguur’ om interactie te kunnen hebben binnen ‘De Droomstaat’.

Simpel gezegd: Er kan ruimte ontstaan voor de realisatie dat ‘IK‘ iets ben dat bestaat en de realisatie dat ik ‘DAT‘ ben dat aan ‘De Droomstaat’ en alles wat daarin schijnbaar plaatsvindt voorafgaat.

Wat of hoe of waar ‘DAT‘ is kan ik niet weten, zien, horen, ruiken, voelen, proeven noch ervaren, ik kan ‘DAT‘ alleen maar zijn en ik benDAT‘ ook alleen maar. Bovendien is ‘DAT‘ het enige dat er is, waardoor ‘IK-BEN‘ wordt gereduceerd tot een gevoel dat, net als ‘gedachten’ en ‘emoties’, van voorbijgaande aard is en niet werkelijk ‘iets’ is. Met andere woorden, ‘DAT‘ bestaat en het gevoel ‘IK-BEN‘ is slechts een manier om ruimte te creëren voor de realisatie dat alleen ‘DAT‘ bestaat en ‘IK‘ en feite niet echt ‘BEN‘.

Nu kan ik me dus opeens heel erg goed voorstellen dat dit voor sommige mensen heel erg ingewikkeld overkomt, terwijl ik zeg dat het zo simpel is. Dat is omdat, zoals ik al zei, ‘zelf’ in de vorm van een duurzame, losstaande entiteit het confisqueert. Als je er van overtuigd bent dat je het ‘actiefiguur’ bent dat zich verplaatst op deze aarde en je leest dit vanuit dat ‘punt van perspectief’, dan is het bovenstaande pure lariekoek omdat ‘zelf’ dit niet wil of niet kan begrijpen.

Niettemin is het heel simpel wanneer het muntje valt: wij zijn niet dit lichaam, niet deze geest, niet dat gevoel van een ‘zelf’ te zijn, maar wij zijn ‘DAT‘ wat aan alles voorafgaat. Voor ‘zelf’ is dit een doodeng idee en zolang we ons identificeren met die ‘zelf’ is het voor onszelf een doodeng idee, omdat we dan geloven dat, als we ons zouden realiseren dat we ‘DAT‘ zijn en niet ‘dit-hier-nu’, we niet meer zullen bestaan als ‘onszelf’; maar de grap is dat we nooit ‘onszelf’ zijn geweest, dus die angst is ongegrond.